Category Archives : Pendidikan

Home  /  Pendidikan

PUSAT JAGAAN ANAK YATIM & MISKIN SRI KUNDANG, RAWANG

On May 10, 2016, Posted by , In 2016,Komuniti,Motivasi,Pekerjaan,Pendidikan,Sambutan, With Comments Off on PUSAT JAGAAN ANAK YATIM & MISKIN SRI KUNDANG, RAWANG

  Hari ini kami melawat beberapa rumah anak yatim sekitar Rawang untuk program syarikat pada minggu hadapan. Cita-cita kami besar, mahu mengambil salah satu rumah tersebut sebagai anak angkat syarikat untuk program CSR. Tapi bila berdepan dengan harapan mereka, kami jadi kecil. Sekecil anak-anak yang tiba-tiba tak mampu berbuat apa-apa!…

Selamat Menyambut 2016

On December 31, 2015, Posted by , In 2016,Blogpost,Komuniti,Motivasi,Pekerjaan,Pendidikan,Sambutan, With Comments Off on Selamat Menyambut 2016

Assalamualaikum wbt. Pejam celik, pejam celik dah nak masuk tahun baru 2016. Macam sekejap saja kan 2015 berlalu? Terfikir juga apa yang sudah dilakukan sepanjang 2015? Kita doakan bersama supaya 2016 kita lebih dekat dan erat lagi dengan al-Quran. Adakah 2015 anda sudah berjaya? Haa…jom kami kongsikan entri perpisahan 2015 ini dengan sebuah…

Lima Tanda Orang Beriman

On December 31, 2015, Posted by , In 2016,Blogpost,Motivasi,Pendidikan, With Comments Off on Lima Tanda Orang Beriman

Firman Allah swt dalam Surah Al-Anfal ayat 2-4: إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ (2) الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ (3) أُولَٰئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا ۚ لَّهُمْ دَرَجَاتٌ عِندَ رَبِّهِمْ وَمَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ (4 “Sesungguhnya orang beriman itu…

Lawatan Mahabbah Rumah OKU Nur Rawang

On December 31, 2015, Posted by , In 2016,Blogpost,Komuniti,Pekerjaan,Pendidikan,Tenaga & Utiliti, With Comments Off on Lawatan Mahabbah Rumah OKU Nur Rawang

Beberapa hari sebelum misi ini, kami menerima viral message dari group Watsaap. Tersentuh dengan kemungkinan yang OKU-OKU ini tak mempunyai bekalan makanan yang mencukupi, kami segera kumpulkan beberapa kotak makanan kering hasil sumbangan orang ramai melalui #FoodBank dan #PayItForward dari D’Ansar Mart. Melalui perbualan ringkas dengan kak Normah (penjaga) pada…

Tajaan IQRA’ ke KOA Sg Buloh

On November 21, 2015, Posted by , In 2016,Blogpost,Komuniti,Pekerjaan,Pendidikan, With Comments Off on Tajaan IQRA’ ke KOA Sg Buloh

Kami datang lagi ke KOA Sg Buloh. Kali ini meneruskan misi mengajar mengaji oleh ustazah-ustazah sukarela AnsarCARE yang dilatih di Ansarcomp. Misi bermula sebaik sahaja tamat taklimat ringkas di Bilik Umar, Itqan Training Center. (Nama macam-macam, tapi kami sebenarnya satu tempat yang sama! Lain-lain tingkat bangunan je… :D) Kenderaan kami mula…

Bekalan

On September 20, 2015, Posted by , In 2016,Blogpost,Motivasi,Pendidikan, With Comments Off on Bekalan

Bila kita mati, maka berakhirlah segalanya di dunia untuk kita. Yang hidup akan teruskan kehidupan mereka seperti biasa, kerana mereka tidak akan dan tidak boleh selamanya bersedih dengan kita walau siapapun kita di dunia ini…sekali-kala hanya kenangan yang hadir dalam kotak ingatan mereka. Sekadar kenangan yang tidak dapat diulang lagi….

Pengagihan Kotak AnsarCARE (12 Julai 2015)

On July 12, 2015, Posted by , In 2015,Alam Sekitar,Blogpost,Komuniti,Pekerjaan,Pendidikan, By ,, , With Comments Off on Pengagihan Kotak AnsarCARE (12 Julai 2015)

(Catatan pengalaman salah seorang sukarelawan AnsarCARE) Selepas menunaikan solat subuh, aku tidak bercadang hendak menunaikan kewajipan tidurku. Mungkin kerana aku perlu persiapkan diri untuk ke Ansarcomp kerana perlu mengagihkan kotak barangan dapur kepada yang memerlukan. Aku, Ain dan Aisyah sampai di Ansarcomp pada pukul 8.30. Krew-krew ansar care juga ada…